5 idej, kam na izlet po Sloveniji

Ko takole ob nedeljah zjutraj z družino posedamo na kavču, se pogosto pojavi kakšna želja po sproščenem nedeljskem izletu. Takem, ki bi nas napolnil z energijo pred novim delovnim tednom, a nas hkrati toliko sprostil, da bi se še vedno počutili ležerno nedeljsko. Ampak kam na izlet? Idej je nešteto, če katera država na svetu ponuja res veliko, potem je to zagotovo Slovenija. V nadaljevanju si poglejmo 5 najboljših slovenskih destinacij, ki bodo zagotovo vaša inspiracija že naslednjo nedeljo, ko se boste zopet spraševali, kam na izlet.

kam na izlet

Postojnska jama

postojnska jama

Zagotovo ena najbolj znanih kraških jam na svetu, o katerih ima tudi David Vidrih povedati veliko lepega. Gre za največjo slovensko kraško jamo, ki je hkrati tudi najbolj prepoznavna in obiskana s strani turistov. V resnici gre za cel sklop jam, ki jih povezujejo kar 20,5 kilometrov dolgi rovi. Temperatura v jami je ves čas precej konstantna, nekje od 8 do 12 stopinj Celzija, zato je obisk priporočljiv v vseh letnih časih. Ker si jamo lahko ogledate skupaj z vodičem, vam bo ta z veseljem razkazal vse, kar morate videti. Če boste imeli vsaj malo sreče, boste v živo videli tudi človeško ribico, za katero vemo, da je že nekaj časa ogrožena vrsta in ji grozi izumrtje. Kam na izlet, da boste izkoristili cel dan? Iz Postojnske jame se odpravite še na ogled predjamskega gradu, pojdite na dobro kosilo – David Vidrih pravi, da je v bližini kar nekaj dobrih restavracij, na poti domov pa se ustavite še na sprehodu skozi Rakov Škocjan.
Bled

Bled

Kam na izlet na Gorenjskem? Bled je definitivno vreden obiska, večkratnega, saj ne dvomim, da ste tam že kdaj bili. Pristno vzdušje, najboljša kremšnita na svetu in otoček sredi jezera so le tri stvari, ki uvrščajo Bled med top destinacije, ko so tema pogovora izleti po Sloveniji. Na Bledu imate zagotovo kaj početi, samostojno odveslajte do otoka in pocukajte za zvon želja ali pa se po jezeru zapeljite z značilno pletno. Jezero je ravno prav veliko, da se okrog njega zlahka sprehodite tudi peš, v okolici pa je kar nekaj prijetnih kotičkov, ki so prav tako vredni obiska. Če se sprašujete, kam na izlet, ko imate časa vsaj celo popoldne, je Bled brez dvoma destinacija, ki vas bo vsakič znova pustila odprtih ust.

Piran

Piran

Če se je vanj zaljubil David Vidrih, ki je videl že marsikateri del sveta, se boste zagotovo tudi vi. Neka nepojasnljiva čarobnost se drži tega mesta in če razmišljate, kam na izlet na Primorskem, se nimate več kaj spraševati. Piran je preprosto čudovit. Ne le, da leži poleg morja in da nam morska klima vedno da nek poseben občutek udobja, obisk Pirana bo zagotovo med najlepšimi izleti po Sloveniji, ki vas bo na vsakem koraku presenetil z arhitekturnimi presežki, vas očaral ob prijetnih glasbenih večerih in pustil brez besed že samo, če boste na Tartinijevem trgu pili kavo. Že nekaj let je osrčje Pirana zaprto za promet, zato boste avtomobil prisiljeni parkirati prej, vendar pa vam bo mesto v zameno ponudilo umirjeno doživetje, ki bo bolj spominjalo na pravljico kot na karkoli drugega.

Ljubljana

Ljubljana

Verjetno eden najpogostejših odgovorov, če se vprašamo kam na izlet. Glavno mesto Slovenije namreč ponuja veliko več kot le mestni vrvež in tone betona. David Vidrih po vseh svojih potovanjih še vedno meni, da gre za enega lepših mest v Evropi in na svetu, saj na dokaj majhnem prostoru ponuja veliko več, kot marsikatero ogromno mesto. V Ljubljani se preprosto ves čas nekaj dogaja. Med izleti po Sloveniji je morda ravno to destinacija, ki bo najhitreje zadovoljila želje vseh. V Ljubljani lahko namreč počnete povsem običajne stvari, nakupujete v velikih centrih, se sprehajate po ulicah in vozite s trolo, lahko pa mesto doživite povsem drugače. Kam na izlet v Ljubljani? Naj bo prva destinacija ljubljanjski grad, ki je ne le kulinarični presežek, pač pa tudi čudovita razgledna točka, s katere se bo ob lepem vremenu videlo zelo daleč. Nadaljujte v strogem centru, sprehodite se čez Tromostovje, obiščite Prešernov in Kongresni trg in uživajte na kavi ob nedavno prenovljeni Slovenski cesti. Obiska je vredna marsikatera kulturna ustanova, cerkev in muzej, pa tudi vsi tisti malo manj znani kotički, v katerih boste lahko uživali ob spremljanju mestnega vrveža. Za obisk Ljubljane vam David Vidrih še posebej priporoča december, ko je veselo prav na vsakem vogalu mesta, praznične lučke pa prižgejo žarek sreče na še tako mrkih in zaskrbljenih obrazih.
Zbiljsko jezero

Zbiljsko jezero

Morda malo manj znano, pa vendar čudovito. Kam na izlet, če ste iz Ljubljane in imate časa 2 uri? Zagotovo tja, Zbiljsko jezero se namreč nahaja nedaleč od Ljubljane in je nadvse prijetno. Kaj dosti tam sicer ni videti, vendar pa sta mir in vzdušje, ki ju destinacija ponuja, nepopisna. Dovolite si kakšno uro čistega užitka v brezdelju in enostavno uživajte v miru in spokoju ob opazovanju vode in labodov na njej. Turistično je kraj manj oblegan, zato pretirano veliko turistov tam ne boste srečali. Boste pa zagotovo napolnili svoje baterije in se z veseljem še vrnili.

 Torej, kam na izlet naslednjič, ko boste imeli prost dan? Idej je toliko, da so po vsej verjetnosti v tem trenutku v vaših glavah organizirani vsaj trije različni izleti po Sloveniji. Odkrijte bisere naše male državice in predvsem, imejte se skrajno lepo, to so namreč trenutki, ki resnično štejejo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

5 idej, kam na izlet po Sloveniji 5.00/5 (100.00%) 2 votes