David Vidrih: Črna Gora

Slika 3 od 8

Slika 3 od 8

To poletje sem bil na dopustu v Črni Gori. Ni ravno eksotična destinacija, kjer bi bilo potrebno veliko raziskovanja in spoznavanja kulture ter države, vendar pa je bila odlična destinacija za kombinacijo oddiha in ogledovanja znamenitosti. Upam, da ne boste rekli da se je David Vidrih polenil in hodi le še v bližnje države in opisuje dogodke iz preteklih potovanj. Menim, da sem pač zanemarjam nam bližje destinacije. Potovanje v Črno Goro mi ni vzelo ravno veliko časa, je pa res, da sem tokrat odšel kar z lastnim prevoznim sredstvom. Pot je bila zabavna in s sopotnikom nama ni nikoli zmanjkalo debat. No, David Vidrih je znan po tem, da redkokdaj ostane brez besed.

Ker se mi zdi notranjost Črne Gore zanimivejša od samih obalnih mest, kjer turizem cveti, sem se za začetek odpravil na ogled samostana Ostrog. To je samostan, ki je vklesan v živo skalo. Zanimiv je za mnoge popotnike in romarje, saj je to pomemben romarski kraj za pripadnike pravoslavne veroizpovedi. Naslednja postojanka je bilo Črno jezero, ki se nahaja v narodnem parku Durmitor. Črna Gora je pravi raj za ljubitelje plezanja in planinarjenja. Tudi ljubitelji kulinarike boste zagotovo prišli na svoj račun, saj se boste lahko v planinskih kočah naužili suhomesnatih izdelkov, na vznožjih pa boste v poletnih mesecih lahko pojedli kolikor boste hoteli malin, robid in borovnic. Zrak tukaj je bil naravnost osvežujoč in prebudil se mi je apetit. Ja, David Vidrih ima zdrav apetit. Konkretno sem se najedel in že sem bil pripravljen za nove dogodivščine. Če se odpravljate na dopust v Črno Goro nikakor ne smete brez ogleda mostu nad reko Taro.

David Vidrih - Črna Gora

Sama dolina reke Tare je pa tudi vredna omembe in obiska. Čudovita reka v temnejšem odtenku turkizne barve je sama od sebe ponujala čudovite razglede iz katerih so nastali lepi spomini. Šel sem namreč na rafting po reki Tari. Bilo je noro doživetje, saj mi je raftanje pri srcu in adrenalin je močno pumpal. Moje potovanje po Črni Gori je bilo bolj usmerjeno na notranjost in gore, vendar nisem mogel brez postanka in nekaj dni uživanja v Budvi. To je obmorski raj za vse, ki obožujete morje, sonce in poletne romance. Kaj je kot naslikan in zabave nikoli ne zmanjka. Naj omenim, da so cene ob morju višje kot v notranjosti, vendar za naše razmere še vedno več kot sprejemljive. Cene kosil in pijač so na trenutke kar smešne, vendar je odvisno v kakšno restavracijo se odpravite. Jaz osebno nisem nikoli slabo jedel, pa se ve, da je David Vidrih pristaš vrhunske hrane. Seveda sem odšel tudi na Lovčen, kjer sem ugotovil, da mi malo manjka kondicije, vendar je pogled iz razgledne točke poplačal ves moj trud. Ogledal sem si seveda tudi mavzolej Petra Petroviča Njegoša. Skočil sem tudi na ogled rojstne hiše tega črnogorskega velikega vladarja in užival v prekrasnem razgledu.

Črna Gora je idealna turistična destinacija za vse popotnike, ki želite nekaj malega raziskovanja in nekaj uživanja v čudovitih plažah in razgledih. Cenovno je država zelo ugodna in za ogled glavnih znamenitosti ne potrebujete veliko časa. Njihova prednost je tudi bližina, saj boste hitro tam, tudi če se odpravite z lastnim prevozom. Planinarjenje, čudovita narava in domače dobrote so zagotovo že dovolj velik razlog za obisk Črne Gore. David Vidrih pa ima za potovanje tudi kriterij zanimivi ljudje in bogata zgodovina. Ljudje so vsekakor zanimivi, če je ta beseda sploh primerna. Njihova pregovorna počasnost je dejansko resnična. Nikamor se jim ne mudi in  opravljajo le minimalno delo, ki je potrebno da nekatere stvari funkcionirajo. Vendar če je človek na dopustu, jim to nikakor ne more zameriti. Mi smo navajeni hitrejšega in učinkovitejšega dela, ki pa ga v Črni Gori nisem pogrešal. Včasih se mora človek prepustiti.

David Vidrih - Črna Gora

Ne glede na njihovo počasnost pa pripravljajo vrhunske jedi. Gurmani, kot je David Vidrih boste razvajali brbončice z bureki, čevapčiči, lepinjami, baklavami in podobnimi specialitetami. V hribovitih krajih pa si lahko privoščite konkretni, krepko domačo hrano. To so razni suhomesnati izdelki, jedi na žlico in meso divjih živali. Narava vas bo tudi pustila brez besed. Mogočne gore in rajske plaže. Vse to je Črna Gora. Popotniki ali turisti, željni oddiha boste tukaj našli nekaj za sebe. Avanturisti lahko uživate v raftingu ali adrenalinskih vodnih športih. Vse je na voljo in to po izredno dostopnih cenah. Uživanje v njihovi kulinariki, zanimivi zgodovini, ogledovanju sakralnih objektov ali pa enostavno uživanje na plaži.

Imamo srečo, da je tako raznolika in bogata destinacija tako blizu. Če radi potujete udobno in hitro lahko greste z letalom, vendar tudi z lastnim prevozom ni hudega. David Vidrih seveda priporočam obisk Črne Gore z lastnim prevoznim sredstvom, saj si lahko na poti ogledate tudi mnoge druge zanimivosti v državah, skozi katere se peljete. Vsaka pot je pustolovščina. Uživati je potrebno tudi v samem potovanju in ne biti orientirani samo na cilj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

David Vidrih: Uvod v moj blog, doživetja, potovanja in razmišljanja 5.00/5 (100.00%) 20 votes