David Vidrih: Kjer tradicija in sodobnost hodita z roko v roki

Na potovanjih sem obiskal že ogromno čudovitih mest, vendar je po nekajkratnem obisku še vedno eno izmed najljubših Istanbul. To je glavno mesto Turčije in za ta prispevek sem se odločil zaradi moje prijateljice Ane. Pred kratkim je prišla do mene in mi rekla: »David Vidrih, čas je, da me pelješ v palačo sultana Sulejmana.« Ko sem nehal debelo zijati v njo, sem se zavedel, da govori o palači Topkapi, v kateri je prebival eden najpomembnejših sultanov Osmanskega ozemlja. Njo je za ta podvig navdušila nadaljevanka, ki prikazuje življenje tega velikega vladarja. Ker Ana ve, da Turčijo obožujem, mi ni bil problem spakirati nahrbtnik in rezervirati let.

To je bil že moj četrti izlet v Turčijo in zato se mi je zdelo, da Istanbul poznam zelo dobro. Celo tako sem bil prepričan v moje poznavanje mesta, da sem že videl naslove mojega vodiča in zgodb iz potovanj po Turčiji; David Vidrih: Turčija skozi moje oči. Vendar pa je t mesto, ki me venomer preseneti. Preseneti me s svojo lepoto, veličastnostjo in bogato, razgibano zgodovino. V tem mestu se je dogajalo ogromno pomembnih, zgodovinskih dogodkov, ki so pustili pečat na arhitekturi, kulturi in dediščini.

Ko sva z Ano prispela v Istanbul je bila seveda prva postaja palača Topkapi. Tam se je predajala domišljiji in vsa zasanjana si je ogledovala ogromne, bogate in veličastne prostore. Za nekaj časa sva se razšla, saj sem si jaz hotel ogledati zbirko orožja iz časov velikih sultanov. Ana si je seveda ogledovala čudovit, bogat nakit. Nato sva si skupaj ogledala prostore harema. Tukaj sem tudi jaz pustil domišljiji prosto pot in si predstavljal da sem jaz, David Vidrih vladar harema stotih prelepih žensk. No, človek lahko sanja, kajne? Po natančnem ogledu palače Topkapi sva se odpravila še v bližnji Arheološki muzej Istanbula, kateri je tudi vreden ogleda.

David Vidrih - izlet v Istanbul me je navdušil!

David Vidrih – izlet v Istanbul me je navdušil!

Prava paša za oči in vsa ostala čutila pa je prav gotovo Veliki bazar, zraven pa še bazar začimb. Tukaj se vam svi čuti prebudijo saj boste onemeli od čudovitih barv blaga, uživali boste v zanimivih in še neznanih čudovitih vonjavah . na bazarju boste našli trgovine z blagom, usnjem, nakitom in keramiko. Navdušeni boste nad kulinarično ponudbo in arheološko dovršenimi mošejami. To je kraj, ki vas nikakor ne bo spustil ravnodušnega in z Ano sva tukaj res uživala. Sploh ona je bila zelo ganjena in mi rekla: »David Vidrih, tega ne bom nikoli pozabila!«

Ne glede na vse lepote in omamne dišave pa meni najbolj diši narava. Istanbul je znan po čudovitih parkih. Tudi tukaj sva si vzela nekaj časa in preprosto vdihavala utrip mesta. V nekaj dneh, ki sva jih preživela v Istanbulu pa sva prehodila tudi veliko ulic, kjer sva si ogledovala moderno arhitekturo in bila navdušena, kako moderno in tradicija živita v sožitju. Preteklost lepo sprejema sedanjost, sedanjost pa spoštuje zgodovino. Na tem mestu lahko čiste vesti priznam, da sem jaz, David Vidrih, enostavno zaljubljen v to mesto. V kratkem bom pripravil seznam različnih znamenitosti, ki jih je v Istanbulu zagotovo potrebno obiskati. Seznam bo vseboval nekaj za vsak okus: arhitektura, zgodovina, sodobnost ter religija in narava.

David Vidrih: Kjer tradicija in sodobnost hodita z roko v roki 5.00/5 (100.00%) 13 votes