David Vidrih: Raj za gurmane

Danes bo beseda tekla o Gvatemali. Ko razlagam sorodnikom prijateljem o Gvatemali je po navadi njihovo prvo vprašanje kje je to. Fascinantno se mi zdi, da velika večina niti ne ve, kje se nahaja ta biser. No, bom David Vidrih razložil vse lepo po vrsti. Gvatemala je locirana v Srednji Ameriki in ima na eni strani Karibsko morje, na drugi pa mogočen Tihi ocean. Ko sem se odločil za potovanje po Gvatemali so mi mnogi to odsvetovali, saj je ta država na slabem glasu kar se tiče varnosti. Države sicer večina ne zna umestiti na zemljevid, vendar o njeni varnosti pa vedo veliko povedati. No, kar se David Vidrih odloči, to on tudi naredi, zato nisem upošteval dobrodušnih nasvetov in se vseeno odpravil na čudovito potovanje. Naravnost obožujem obmorske države. Sem namreč velik gurman in obožujem morsko hrano in Gvatemala se je izkazala za popolno destinacijo.

David Vidrih: Raj za gurmane

Sploh na strani kjer država meji na Karibsko morje je prizor naravnost idiličen. Peščene plaže, turkizno morje in čudovita, noro okusna morska hrana. Ja, tukaj je David Vidrih res prišel na svoje. No, poleg čudovitih morskih dobrot pa hrana v Gvatemali bazira predvsem na tortiljah, znamenita pa je njihova omaka guacamole. No, poleg gurmanov pa boste našli svoj raj na zemlji tudi vsi ki obožujete čudovito naravo, športni navdušenci, ki ne morete brez hribov ali svojega kolesa. Naj pa še sproti omenim, da je Gvatemala cenovno zelo dostopna in si boste lahko ogledali in privoščili marsikaj za svoj denar. Da ne boste rekli, da David Vidrih le dobro je, naj vam orišem malo čudovite narave, ki je v Gvatemali prav na vsakem koraku. Na svojem potovanju sem obiskal narodni park Tikal. Naj pred samo predstavitvijo omenim, da v Gvatemali živijo potomci mogočnih Majev. Njihova dediščina se čuti še danes, saj potomci Majev še vedno nosijo njihova tradicionalna oblačila. No, v narodnem parku Tikal boste lahko videli ene najmogočnejših ostankov Majevske Kulture, ki vas bo popolnoma navdihnila in navdušila. Park je lociran sredi deževnega gozda, zato boste lahko začutili to mogočnost in obenem svobodo.

David Vidrih: Raj za gurmane

Narava je tukaj naravnost osupljiva. Tam so locirane tudi kamnite piramide, na katere lahko dejansko splezate in občudujete neverjetne razglede. Te občutke se težko razloži z besedami, tako da vam priporočam osebni ogled. Na svojih potovanji se zelo rad umaknem v mir in tišino in v Gvatemali se mi je zdel idealni kotiček za to jezero Atitlan. To je jezero vulkanskega izvora in je naravnost čudovito. No, če sem čisto natančen je to vulkan napolnjen z vodo. Tukaj so me toplo sprejeli potomci Majev, ki še vedno ohranjajo dialekte in način življenja svojih mogočnih prednikov. Tukaj sem si res lahko vzel čas za meditacijo in poglobitev sam vase. Vprašal sem se, kdo je David Vidrih, kdo so njegovi predniki in kaj ga je izoblikovalo. Tukaj so izredno osredotočeni na prednike, kulturo in izročilo. Ko sem opazoval ljudi in njihovo interakcijo sem ugotovil, da bi tudi pri nas lahko dali več poudarka na svojo zgodovino in svoje izročilo. Menim, da bi tako lažje ugotovili, kdo smo.

Oceni tole objavo!